Coachingilla kasvat itsesi mittaiseksi

Hurdles

Menestyvä aiturimme Nooralotta Neziri on kertonut tarvitsevansa tuekseen täysipäiväisen ammattivalmentajan. Urheilussa tämä on itsestäänselvyys, mutta kuinka usein olet kuullut vastaavia kommentteja elinkeinoelämän puolelta?

 

Kuitenkin valmentajan/osaamisen puutteesta johtuvat seuraukset organisaation johtajan kohdalla ovat vakavammat kuin yksittäisen urheilijan kohdalla. Urheilijalla se näkyy tekniikan tai tulosten muodossa; ajat eivät parane ja aitaa kaatuu.  Organisaation johtajan osaamattomuuden seuraukset kantavat hänen alaisensa huonon työilmapiirin, suuren vaihtuvuuden ja runsaiden sairaslomien muodossa.  Ei kaadu aitaa, vaan kaatuu miestä/naista.

Yrityselämässä kokopäiväisen henkilökohtaisen ammattivalmentajan palkkaaminen voi olla haasteellista. Sen sijaan räätälöidyn henkilökohtaisen coaching-ohjelman voi hankkia helpommin. Coaching ei ole säännöllistä ajanvietettä kahvikupposen äärellä. Siinä määritellään konkreettiset mitattavat tavoitteet, toimenpiteet ja prosessin etenemistä seurataan yhdessä.

Coachingin teho perustuu kohdehenkilön saamiin oivalluksiin ja niiden vahvistamiseen. Oivallukset toimivat erittäin voimaannuttavina ja energisoivina, jolloin asiat tapahtuvat ilman ulkopuolista työntömotivointia. Hyvin usein coaching-prosessin läpikäyneen henkilön positiivisuus tarttuu hänen johtamaansa organisaatioon sekä muuhun lähipiiriin.

Coaching mielletään usein vain esimiehille soveltuvaksi kehitysohjelmaksi. Kokemukseni mukaan se soveltuu yhtä hyvin myös asiantuntijoille tai myyjille  –  niille, jotka haluavat pysyviä positiivisia muutoksia toimintaansa.

Markkinassa liikkuu monenlaista coachingin tarjoajaa ja tarjottavaa. Vältä pimeää taksia sekä pimeää coachia ja selvitä tarjoajan; Tausta, kokemus coachingista ja sertifiointi.

Mikä on sopiva hetki aloittaa coaching–ohjelma?  Jos jäät odottelemaan sopivaa hetkeä, sitä ei tule koskaan.  Hanki coach silloin, kun asiat ovat vielä hyvin yrityksessäsi ja kehittäminen tehdään etuajassa. Sinä hetkenä, kun tärkeistä asioista tulee kiireellisiä, ollaan pahasti myöhässä.  Kova paine ja luovuus eivät useinkaan liiku kimppakyydillä.

– Pekka –

Kirjoittaja on Pekka Vilhunen, johdon konsultti, sertifioitu coach (ICF),
jatkossa yksi Myyntipumppu-blogin kirjoittajista

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Facebooktwitterlinkedin