Kyllä minä siitä niin mieleni pahoitin

Elokuvista on usein haettu analogioita liike-elämän puolelle. Tuntemattoman sotilaan henkilötyyppejä määriteltiin ja niitä käytettiin johtamiskoulutuksessa. Mielensä pahoittajia on monissa yrityksissä ja he kykenevät toiminnallaan torpedoimaan yritysten menestymistä ja kehittymistä.

Fiksu sora rattaissa

Yksikin tällainen mielensä pahoittaja kykenee saamaan paljon tuhoa aikaiseksi, puhumattakaan jos heitä on useampia. Hoksottimiltaan he useinkin ovat melko teräviä ja toimivat aktiivisesti. Lähestymistapana omista tunteista kertominen on huomattavasti mukaansa tempaavaa kuin perinteinen esimiesten suora arvostelu.

Konfliktin pelko

Monta kertaa annetaan sen meidän Pentin olla sellainen kuin hän on ja jatkaa valitsemallaan tiellä. Hänen toimintaansa ei haluta tai uskalleta puuttua konfliktin pelossa ja uusissa tilanteissa mietitään sitä, mitenkähän Pentti reagoi tähän. Kuitenkin yksi tällainen Pentti voi pitää koko organisaatiota varpaillaan ja varuillaan. Negatiivinen henki tarttuu valitettavasti kuin tuli kuiviin heiniin.

Näin se on aina ollut

Muutoksen eivät lähde liikkeelle itsestään eivätkä etene ripeästi, jos pahaa mieltä kylvetään voiteluaineeksi. Usein esimies on liian läheinen tai tottunut tilanteeseen, eikä näe kokonaiskuvaa asiasta. Tyynnytellään itseään sillä, että muutokset tai uudet toimintatavat vaan kestävät meidän yrityksessä oman aikansa. Monet innolla aloitetut projektit ovat seurannan puutteen tai pahanmielen levittäjien ansiokkaan työ vuoksi hautautuneet hiljaisuudessa.  Joissakin yrityksissä uudet muutoshankkeet koetaan lähinnä vitseinä, jotka ovat viikon päästä unohdettu.

Osta osaamista – älä näytä osaamattomuuttasi

Mielensä pahoittajatautia sairastava yritys ei parane itsestään, vaan siihen tarvitaan täsmälääkettä.   Jos esimiehenä et usko kykeneväsi viemään jotakin tärkeää muutosta läpi organisaatiossa, hanki toimintasi tueksi mentori. Hän on kohdannut vastaavanlaisia tilanteita lukemattomia kertoja ja auttaa sinua löytämään sopivimmat lähestymistavat vaikeissa tilanteissa. Vähitellen työkalupakissasi on tekemisen kautta kattava valikoima työkaluja haastavien tilanteiden/yksilöiden johtamiseen.

Momentum on ratkaiseva

Jos pääset rakentamaan organisaatiota, niin helpointa on jo siitä vaiheessa karsia mielensä pahoittajatyypit pois. Mikäli saat johdettavaksesi valmiin organisaation, on sinun tunnistettava mielensä pahoittajat. Sinun on saatava heidät ymmärtämään, että työpaikka ei ole omaa agendaa vaan työntekemistä varten. Varmaa on kuitenkin, että asia ei ole ohi yhdellä keskustelulla, mutta sinnikkyys palkitaan.

 

Pekka

Kirjoittaja on Pekka Vilhunen, yksi maineikkaan Myyntipumppu-blogin kirjoittajista,

johdon konsultti, sertifioitu coach (ICF),www.myyntipumppu.fi

Facebooktwitterlinkedin