Lyhyt kaava – syvä haava

Tällä hetkellä markkinassa alkaa näkyä se, että yritykset alkavat rekrytoida enemmän uusia työntekijöitä. Laman kourissa on pidättäydytty uusista rekrytoinneista ja yritetty pärjätä minimimiehityksellä. Yleisesti on tunnustettu totuus, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Valitettavasti tämä ei tällä hetkellä näy yritysten käytännön rekrytointitoiminnassa.

Laman tuoma kulukuri

Taantumassa on opittu säästämään vähän joka tilanteessa. Rekrytoinnissa se näyttää tarkoittavan sitä, että tehdään prosessi itse, valitaan halvin yhteistyökumppani, oikaistaan prosessissa tai ostetaan kevytversio. Ymmärrän hyvin monessa yrityksessä vallitsevan tarkan euron politiikan, mutta väärässä paikassa säästäminen voi tulla kalliiksi. Soveltuvuusarvioista luopuminen ja perusteellisen perehdytyksen laiminlyönti varmistaa rekrytoinnin epäonnistumisen jo alkumetreillä.

Pysähdy, jotta ehtisit

Yritykset ovat viivyttäneet joidenkin avainhenkilöiden rekrytointeja ja heidän tehtäviään on jaettu muille otona tehtäviksi. Viimein on tultu siihen pisteeseen, että nämä rekrytoinnit on nyt pakko toteuttaa. Yleensä tässä vaiheessa on sitten jo kiire saada prosessi nopeasti käyntiin. Tässä vaiheessa olisi se pysähtymisen paikka. Yrityksessä olisi oltava mietittynä tai sitten mietittävä selvä suunta mihin ollaan menossa ja miten rekrytoitava henkilö varmistaa omalta osaltaan, että sinne päästään. Tämä on yksi tärkeimmistä vaiheista uuden henkilön rekrytoinnissa.

Aina voi kysyä asiakkaalta

Tässä vaiheessa voi olla myös hyödyllistä haastatella muutamia hyviä omia asiakkaita heidän tulevaisuuden suunnasta ja tarpeistaan. Kiinnostavien prospektien haastatteluista saadaan perusteluita uusasiakashankinnan käyttöön. Asiakas maksaa viulut ja kertoo mielellään mitä hän haluaa nyt ja tulevaisuudessa. Näiden tietojen perusteella voi täydentää sekä liiketoimintasuunnitelmaa että rektytointi-/vaatimusprofiilia.

Mielikuva ratkaisee mielipiteen

Rekrytoinnissa prosessi ei ole ratkaiseva, vaan sen tuloksena saatu uusi ammattilainen, joka vie omalta osaltaan yritystään haluttuun suuntaan ja tekee tulosta. Vaikkei itse prosessi olekaan tärkeä, on rekrytoijan mietittävä millaisena hänen toimintansa näkyy kandidaattien silmissä. Se vaikuttaa vahvasti yritysmielikuvaan. Täsmällinen tiedon kulku ja merkittävä itsetuntemuksen syvennys lisäävät kandidaattien tyytyväisyyttä prosessiin.

Yhteistyö tuo osumatarkkuutta

Jos käytät ulkopuolista palvelua, perehdytä ja vaadi konsultilta perehtymistä yrityksesi liiketoimintaan, tilanteeseen sekä rekrytoitavan vastuualueeseen. Tärkeimmät yhteistyötahot yrityksessäsi voi ottaa mukaan ennen palkkauspäätöstä. Työsuhteen purkaminen koeaikana ei ole vaikeaa, mutta silloin on maksettu jo kova hinta siitä.

 

Facebooktwitterlinkedin