Piru minkä tekivät minulle!

ElopTyöttömien työnhakijoiden määrä on vuoden 2015 aikana 325 000. Monessa yrityksessä kevennetään organisaatioita ja saatat jäädä tai olet jo ehkä jäänyt työttömäksi. Usein vähennykset kohdistuvat kokeneempiin pitkään yrityksessä olleisiin työntekijöihin, joiden on kaikkein vaikein löytää uusi työpaikka tai uudelleen kouluttautua.

Usein tällainen tilanne tulee yllätyksenä sekä odottamatta ja se koetaan suurena loukkauksena jopa kohtuuttomuutena pitkän työuran jälkeen. Valveutuneet yritykset tarjoavat hyvityksenä työsuhteen lopettamisesta ns. ”pakettia”. Se sisältää rahasumman tai rahasumman ja Outplacement-paketin yhdistelmän. Melko usein paketinsaanut valitsee kiinteän rahasumman ja luottaa omaan kykyynsä työllistää itsensä. Tämä valinta voi osoittautua virheeksi.

Liian monta kertaa potkut saanut on tehnyt 1-2 pitkää työsuhdetta, eikä välttämättä ole koskaan ollut työttömänä työnhakijana. Hänellä menee aikaa ymmärtää tilanteensa, työstää menetyksensä siihen vaiheeseen, ettei se häiritse työn hakua ja haastatteluita. Käsittelemätön suru näkyy ja kuuluu hakijan kommenteissa sekä olemuksessa. Pahimmassa tapauksessa voi katkeruudella pilata sopiviakin mahdollisuuksia.

Jobless menJos et ole aivan varma työllistymisestäsi, suosittelen ottamaan yhdistelmäpaketin ja sijoittamaan muutaman tonnin ammattimaiseen työnhaun ohjaamiseen. Ohjaaja auttaa Sinua etenemään ripeämmin surukäyrälläsi ja suuveden tavoin poistamaan kyynisiä kommentteja tuottavan pahan maun kielenkannoistasi. Ammattimainen haastaminen voi myös auttaa löytämään uudentyyppisiä mahdollisuuksia osaamisellesi.

Kun mielessä alkaa pyöriä ajatuksia siitä, mitä hyvää jäi haavin pohjalle päättyneestä työsuhteesta, on aika alkaa toden teolla myymään itseään. Sinut tuntevien yhteistyökumppanien informointi on luonnollinen ja kivuttomin ensiaskel. Seuraavana tehtävänä on valita sopivat suorahakukonsultit ja kirjautua heidän rekistereihinsä. Aktiivisten julkisten hakujen seuranta voi myös tuottaa tuloksen.

Meneillään oleviin hakuihin osallistuminen on ajoituksellisesti oikea ratkaisu, mutta onko se Sinun työllistymisen kannalta järkevin ratkaisu? Totta kai selkeä, myyvä ja aiemmista vastuista/tuloksista kertova CV sekä hakuilmoituksen vaatimuksiin vastaava hakemus on hyvä lähtökohta. Näillä välineillä olet hakemuspinossa 100-300 hakijan joukossa. Mutta miten erotun erilaisena tästä joukosta? Et mitenkään, koska isossa kuvassa ajoituksesi oli väärä.

Eräs keino on olla liikkeellä etuajassa, siis ennen kuin hakuprosessi on käynnissä. Tässä vaihtoehdossa ammattitaitoinen ohjaaja voi auttaa Sinua; tuotteistamaan kompetenssisi ja laatimaan sopivan saatekirjeen, valitsemaan sopivat lähestyttävät yritykset sekä saamaan kontakteja niistä. Tämän tyyppinen lähestymistapa varmistaa, ettet ole satojen hakijoiden joukossa ja parhaassa tapauksessa jo päättäjien tuntema ammattilainen.

Lopuksi, jos tulee lähtö ja saat paketin, hanki ammattilainen avuksesi, työstä suru, paketoi itsesi kiinnostavaksi, hyödynnä verkostosi ja tee aktiivista itsesi myyntiä sopiviin yrityksiin.

Pekka

Kirjoittaja on Pekka Vilhunen, yksi Myyntipumppu-blogin kirjoittajista,
johdon konsultti, sertifioitu coach (ICF)

www.myyntipumppu.fi

 

Facebooktwitterlinkedin